Translate website

English Filipino French German Spanish Swedish

Support us

Thank you for your support!
Amount: 
- OR -
Bankgiro: 251-0634
- OR -
IBAN: SE9880000805569046258238
BIC: SWEDSESS

Links

Latest News

Written by Wilma
Thursday, 02 December 2010 13:38

COS won the prize for Human Rights... Thanks to all who voted!  

alt
Kenneth och Gunnel vann MR-priset.
- Precis vad vi behövde, konstaterar vinnarna.

Omröstningen om vem som har gjort mest för mänskliga rättigheter på Gotland är avgjord. Vann gjorde Kenneth Bergstedt och Gunnel Menghini som arbetar för att starta ett barnhem på ön Bohol utanför storstaden Cebu på Filippinerna.
- Det är precis den uppmärksamhet vi behöver, det kan inte bli bättre, säger initiativtagaren Kenneth Bergstedt som ändå känner sig hedrad bara att bli nominerad till MR-priset.
- Ja, och tillsammans med en sådan som Boy Larsson exempelvis, han är ju någon jag själv ser upp till.
Kenneth Bergstedt beskriver att han haft "magen och själen" i projektet medan Gunnel hoppade in och visade sig ha samma drivkrafter.
- Och utan henne vet jag inte om vi hade varit där vi är i dag.

200 000 insamlat
Via loppisar i en lokal på Köpmansgården i Klintehamn och insamlande av flaskor och burkar har insamlingen gett i runda tal 200 000 kronor hittills.
- Något enstaka företag har hjälpt, bland annat Hassela med 15 000 kronor. Och det blir mitt jobb framöver också, att jaga sponsorer och att söka vägarna att göra barnhemmet självförsörjande.

Svärföräldrar
Till hjälp finns på plats Kenneths filippinska frus föräldrar. Dessa har ansvaret för bygget och är tänkta att bli värdföräldrar för det barnhem som ska rymma tiotalet barn och vara inflyttningsklart till våren/sommaren 2011.
- Jag ska sätta igång ruljangsen med tillstånd med myndigheterna. Det finns trots fattigdomen en hel del byråkrati också där.
- Men framförallt är Filippinerna kanske det mest korrumperade landet i världen. Man betalar liknande skatt som i Sverige men får inget för det.
Syftet med barnhemmet är bland annat att ta hand om barn som unga föräldrar lämnat ifrån sig.
- Filippinerna är katolskt in i benmärgen. Det betyder att man visserligen anammat sex- och samlevnadstrender från väst. Men inga preventivmedel tillåts och när unga kvinnor blir med barn blir det stora problem, säger Kenneth Bergstedt.

Pär Rydenholm helagotland.se

Gotlands Allehanda    http://www.helagotland.nu/nyheter/artikel.aspx?articleid=6453022 

0 Comments

Add Comment