Translate website

English Filipino French German Spanish Swedish

Support us

Thank you for your support!
Amount: 
- OR -
Bankgiro: 251-0634
- OR -
IBAN: SE9880000805569046258238
BIC: SWEDSESS

Links

Latest News

Written by Wilma
Friday, 14 February 2014 15:46

Nya valda COS Styrelsen 2014:

Ordförande:Carina Gustafsson 

Styrelseledamöterna: Kenneth Bergstedt
                              Kenneth Lövkvist
Kassör:Gunnel Menghini

Sekreterare: Maj-Britt Bergval

Suppleanter: Anna Ulmstedt 
                  Tomas staflin

Revisor: Tanja Males 

Revisorsuppleant: Kent Andersson 

Valberedning: Mikael Ljungberg
                     Åker Menghini
                     Chona Johansson
                     Wilma Bergstedt
                     alt

Årsberättelse för verksamhetsåret 2013

Det känns lite som en upprepning när jag uttrycker att "det har varit ett mycket händelserikt och viktigt år för organisationen C.O.S". Jag ändrar därför mitt påstående till att 2013 var det mest händelserika och viktigaste året i organisationens historia hittills.

Året började för några av styrelsens medlemmar i Tupas, Bohol. Vi blev där bekanta med advokat Dax Montealegre. Denna bekantskap resulterade i att vi senare i Augusti hade bildat C.O.S foundation Inc. Detta innebär att en styrelse finns i Tupas vars syfte är att med barnhemmet som utgångspunkt, kunna göra andra hjälpande insatser i området. Innan vi lämnade Filippinerna köptes en fyrhjulsdriven bil till Barnhemmet. Köpesumman delades i fyra delar varav C.O.S stod för en del och tre styrelsemedlemmar stod för resterande delar av privata pengar.

Påskskrammel med sparbössan utanför Konsum i Klintehamn blev en guldkalv när Anna Ulmstedt blockerade ingången. Det var förmodligen många som bytte till ICA efter den dagen. Kenneth Bergstedt var också närvarande men hamnade lamslagen över Annas förslagenhet, i kundvagnsstället.

I April gjorde vi åter ett besök i Stockholm för att hämta smycken hos våra goda donatorer vid Glitter. De gav oss inte mindre än femton flyttlådor fulla med smycken denna gång.

Första Maj hölls en stor Loppis i Gråbo Centrum i Visby. 

I Juni hölls föreläsning i Havdhem på södra Gotland. Detta med tilltugg i form av 
Filippinsk soppa. Sparbössan gick laget runt med gott resultat.

I Juni hade vi också en stor smyckesloppis i hyresförenings lokalen på Sören Norrbys gata i Visby.

För första gången deltog C.O.S i Almedalen och vi dök upp med ett bord utvalda loppisprylar samt två stora bord som vi fyllde med smycken. 
Vi serverade också gratis rissoppa med kyckling. Man fick dock lämna ett frivilligt bidrag vilket anammades. Ett fantastiskt tillfälle att få möjlighet att sprida information om vårt arbete. Ett jättetack till Anna Bauer som gjorde detta möjligt. Får vi chansen så står vi där igen.

Andra helgen i Juli var det åter dags för det årliga evenemanget, En dag för barn i världen. I det vackra vädret i Klintehamn höll vi en jätteloppis med massor av fina grejer. Andra hjälporganisationer fanns också där med sina loppisar. Ponnyridningen var som vanligt välbesökt och det hoppades hoppborg och ansiktsmålades för kung och fosterland. Varmkorvar, kaffe och bullar samt sockervadd fanns tillgängligt när det behövdes energitillskott.
På scenen roades vi alla av hiphop dansare, gycklargruppen PAX , Eneia Staflin samt operasångare. 
Stenkyrka Kaninhoppare var på plats även i år och bjöd på trevlig uppvisning. 
En mycket lyckad dag på alla sätt och vis. Ett stort och varmt tack till alla som på något sätt var med.

Klinte marknad gick åter igen av stapeln och C.O.S dukade upp sin loppis utanför Vävars i Klintehamn och det blev som vanligt en lyckad tillställning.

Den 15e oktober var dagen då mycket förändrades. Bohol låg i centrum för ett jordskalv med magnituden 7,2. Förstörelsen var enorm och från ena sekunden till den andra, förändrades livsvilkoren för öns hela befolkning.
Det gediget byggda barnhemmet fick visa vad det gick för och var ett av de få hus som stod helt i Tupas efter katastrofen. Vägar och broar totalförstördes och tillgången på mat och vatten begränsades svårt. 
Efterskalven lamslog människorna i flera månader efteråt och i detta nu är dom väldigt få men dock aktiva.
Med hjälp av bla facebook lyckades C.O.S snabbt nå ut till massor av människor som donerade friskt. Vi lyckades tillsammans och med hiälp av en Filippinsk akutsammansatt organisation (Oplan Bangon Bohol) tillgodose Tupas med de allra mest nödvändiga förnödenheterna. 
Det värmer i hjärtat att uppleva den generositet och medmänsklighet som visades i den förtvivlan som jordbävningen medförde. Att människor i dag anses kalla och hjärtlösa, är för oss nu ett ogrundat påstående.

November fick bli beviset på att en olycka sällan kommer ensam. Yolanda svepte in med rekordkraft och jämnade enorma ytor med marken. Det var framför allt ön Tacloban som härjades svårast men även delar av Cebu drabbades hårt.
Bohol klarade sig lyckligtvis bra denna gång.
C.O.S tog sig naturligtvis ansvaret att hjälpa till och komunikationen via tidigare nämda oplan Bangon Bohol, var redan högfungerande och effektiv. Den mediala exponering som Yolanda fick, ledde till ännu större hjälpvilja ute i Sverige. Många hörde av sig och ville vara med och hjälpa till via C.O.S och vi fick många nya medlemmar. Genom Mikael Ljungberg i Upplands Väsby och Familjen Dahlberg på Orust, utökades organisationens gränser och därmed också dess framtida möjligheter. Mikael och Lena dahlberg gick genast ut med sparbössan på Orust. Kenneth Lövkvist och sambon Chona, gjorde insamlingar utanför ICA Maxi i Visby och även utanför ICA i Slite med goda resultat. ICA Bungehallen i Fårösund och ICA i Slite gjorde egna insamlingar som sedan sändes till de nödställda via C.O.S.
En ide att skicka en container med kläder och andra förnödenheter föddes. Insamlingen till detta pågick året ut och så många människor har medverkat på olika sätt ingen nämd ingen glömd. Tack till er alla fina och underbara människor.

Under de svåra katastrofmånaderna fick C.O.S ett medialt intresse vilket ledde till tre radiointervjuer och några tidnings reportage.

I November deltog C.O.S vid Kulturdagen i Hemse där vi höll två föreläsningar i Pingstkyrkan.

30 November avled hastigt Thage Nilsson som drev Köpmansgården i klintehamn där vi har vår stadigvarande loppis. 
C.O.S är djupt tacksamma för att just han gav oss möjligheten att driva loppisen där då den bidragit stort till vårt projekt. Vi är också glada över att verksamheten vid Köpmansgården fortsätter även efter Thages bortgång.

Ordförande Tomas Staflin reste åter ner till Filippinerna och tillsammans med Papa Boy, tomtade de för byborna i Tupas. Matransoner delades ut till familjerna och barnen fick godis. 

Under tiden som året gått, har Loppisen på köpmansgården alltjämt rullat på i vanlig god ton. Gunnel Menghini ska alltjämt äras för sitt ordningssinne och sin omsorg där borta. 

C.O.S grundare Kenneth Bergstedt

COS are so happy and excited to Welcome Lace Matarlo in the Organization. Lace will represent COS Umeå.
Thank you and Welcome Lace!!!

alt 


 

0 Comments

Add Comment